1 Aralık 2009 Salı

Zamanın kıymetini bilmeyen, zamanla kıymetsiz olur !


          Zaman su gibi akıp geçiyor, geçen her bir saniyede hep ileri atılıyoruz.İnsana biçilen ömür de malum. günümüz şartlarında ortalama 60 lı yaşları görenimiz kendini mutlu sanıyor. Yaradan bilir vademizin son kullanma tarihini ama bize düşen üretim aşamamızdan son kullanım tarihimize kadar aldığımız nefesin hakkını verebildik mi veremedik mi? Zaman hızlı geçiyor,tutamıyoruz da meleti! O halde yapılacak bişeyler olmalı diye kendimce kafa yoruyorum. Yapılacak çok şey var bunların için ömür yeter mi? Nereden başlasam? Bir plan program dahilinde amaçlarımı gerçekleştirmem kolay gözüyor uzaktan ama yakından da sesi hoş geliyor mu bakmak lazım.

            Gün dediğin 24 saat, uyuduğun süre  ortalama 7 saat, iş ortamında bulunduğun süre 9 saat, yolda geçirdigin zaman 1-2 saat (trafik hariç) diger şeylere de 1 saat dersek. Bak sana kaldı en iyi şartlarda 5 saat. Doya doya, bozdur bozdur  harca :))
      Bu 5 saatte o kadar çok şey sığdırmalısın ki, Bu daracık zaman diliminde;hem karnın doymalı,hem sevdiklerine vakit ayırabilmelisin, bir yandan dinlenmelisin aynı zamanda da kişisel gelişimin, amaçların,hobbilerin  vss.. için zaman ayırabilesin. Gelde işin içinden çık! Tutanacak tek dal kalıyor oda haftasonları.Onu da ne kadar verimli geçirdiğimiz ise ayrı bir konu. Velasıl kelam zaman kısa, yapılacak meşakkat çok, insanız bir kere gözümüz aç! Hep daha fazla şeyleri istediğimizden dolayı bu kısıtlı zaman diliminde kendimize bir yer bulmaya çalışıyoruz.  Hea bulabiliyorsak ne mutlu ama olmuyor yetmiyor zaman! Hal böyle olunca ERTELİYORUZ aldığımız her kararı. Yaptığımız plan programa da bağlı kalamıyoruz.Bi soran olduğunda da cevabımız hemen hazır ''Doğaçlama yaşıyorum hayatı''  böyle deriz ama  biyerlerimizin zorundan söyleriz bu klişe lafları.Gerçekleştiremediğimiz  eylemlere bir kılıf uydurmayı çok severiz miletcek! Bunu da iyi beceririz doğrusu. 

      ''Zamanla kıymetini bilirim geçen zamanın'' diye kendimce  cümleler eskitiyordum düşüncemde ama O an anladım ki geçen zamanın kıymetini bilenler hakkı rahmetine çoktan kavuşmuştur. Olsa olsa bize düşen görev  an'ı hakkıyla yaşamaktır.
''Zamanın kıymetini bilmeyen, zamanla kıymetsiz olur!'' diye güzel bir söz işittim biryerde çok da etkilendim. Açıkçası  ne yaparsak kendimize yapıyoruz. Değerimizi tavan yaptırmakta,ayaklar altına aldırmakta yine bizim elimizde!
 Zaman demişken aklıma başka bir konu geldi şimdi. Kullanan kişiye,yere,mekana göre acayip değişkenlik gösteriyor bu zaman kavramı. Kimi zaman 1 saatimizi beklemekle boş boş nasıl  geçirsem diye düşünürken, diğer yandan 1 dakkikalık zaman bir anda hayatımızın en önemli anı oluverir.

Sinemaya aldığımız biletin seansı 1 saat sonraysa boş boş bekleriz o zaman hiç geçmek bilmez. İşe veya toplantıya geç kalmışızdır bırakın bir saati 1 dakkika hiç olmadığı kadar önemli olurda o an, onun sayesinde durumu kurtarabiliriz.
Maratona katılmış koşusu  için  saniyeler önemliyken,Satranç oynayan oyuncu için zaman kavramı 2.plandadır. Hastaya geceler uzun ve ızdıraplı geçerken. Aynı geceyi ve aynı an'ı yaşayan eğlence kulübünde eğlenen insanlar için ise zaman su gibi akıp geçer. Bir kaç saniye erken müdahale ile bile insan yaşamı kurtulurken,Bir anlık zevklerle insan yaşamını sonlandırabilir.

Son dakkika golüyle bir takım şampiyon olurken diğer takım ligden düşebilir ya da lig de kalabilir.
Bunun gibi sayısız örnekler vermek isterdim ama aklıma şimdilik bunlar geliyor.
Zamanın kıymetini bir maraton koşucusu gibi saniyelerle yarışarak ama bir hasta gibi geceyi uzun bilerek yaşamak dileğiyle.
Ertelemeden değerine kıymetler katarak geçireceğimiz en güzel zamanlar  bizlerin olsun...




Yazan : Salih Yıldırım

6 yorum:

Pabuc dedi ki...

hayatımızda ilerimizden yolda geçen zamanlarımızdan ayırmadan da zamanımızı kaançlı nasıl geçirebilirizin sorularını sorup kendimize sonrada cevaplarını bulmalıyız...dinle alakanız ne boyutta bilemiyorum ama ''tebessümün''bile sadaka sayıldığı dinimizde kazançlı geçirebildik diyebileceğimiz çok şey yapabiliriz bu şekmekeşin içinde..

Saygılar...çok hoş bir yazı elinize sağlık

SÖZÜN ÖZÜ - SALİH YILDIRIM dedi ki...

Saygılar benden çok teşekkür ederim.
Evet bir tebessümün bile sadaka sayıldığı dinimizde,Aklı başında olan her insan bu işlerden çok kazanç sağlar.Çok doğru söyledin papuç.
Değerli yorumunla yazıma renk kattığın için tekrar teşekkürler.

Dalgaları Aşmak dedi ki...

Bazı insanlar onun akıp gitmesini izler,bazılarıysa bir gün bir yerde onu yakalar ve insanları izler.

sevgiyle...

SÖZÜN ÖZÜ - SALİH YILDIRIM dedi ki...

Bir gün bir yerde bir yerlerinden yakalarsam onu,hiç bırakmayacağım zaten :)
Sonra insanları izlerim bende neden onun kıymetini bilmiyorlar diye kızarım kendimce.
''Dalgaları Aşmak'' Değerli yorumun için Çok teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Merhaba,

bu yazinizi alintilamis bulunmaktayim...

Eger rahatsiz olursaniz kaldiririm!
Eger ki memmun olursaniz, diger yazilarinizdan da alintilamak isterim..

SÖZÜN ÖZÜ - SALİH YILDIRIM dedi ki...

''rumuz ilkyaz''
Yazılarımı alıntılamış olmanızdan dolayı sadece mutluluk duyarım.Eksik olmayınız.
Zaten yazının altına linki verip ismimi'de yazmışsınız. Dilediğiniz yazımı bu şekilde paylaşabilirsiniz.
İlginiz için Teşekkür Ederim.

SEvgiler,
SAygılar...