6 Mayıs 2010 Perşembe

BANA BAHARI HATIRLATIYORSUN !

BANA BAHARI HATIRLATIYORSUN ;
YOKSA SENIN ADIN HIDIRELLEZ MI ???




Hıdırellez ; Bildiginiz gibi her yıl 6 mayısta kutlanan, hızır ve ilyas peygamberlerin buluştuğu günün hatırlanması amacıyla kutlanan gayrı resmi bir bayramimizdir. Gelenektir, adettir belkı de milletçek uzun soluklu devam ettirdigimiz alıskanlıgimizdir. Adina ne denirse denilsin bugun çok özel ve güzel bir gündür! Tabiat artik kis uykusundan uyanmistir. Doga rengarek çıçeklerle bezendıkce benım de gozüm gönlüm bayram edıyor falla! Ebeydır yolunu gozluyordum, bu kez çok geç kaldın beea hıdırellez! Neyse geldın ya artık gerısı onemlı degıl ,
yaz gelıyor artık sukurler olsun ! Su an kı sevıncım tamamen bundandır! Daha ne ıstıyeyım senden tabıat ana ! Bu kıs mevsımı ve sonrasında yasadıgımız bu ara mevsım geçislerinden ben acayıp kotu etkılenıyorum ne yalan soyleyeyım! bı muzdaribım bu ara donemlerden hıc sormayın! Ben gormesem bu geçıs donemını olmaz mı ? Kan sayımımın sayısınını mı eksık verdım yetkılılere , nedır bılmem ama acayıb usuyordum bır kaç gün öncesıne kadar! Nısan ayında bıle tıtredıgımı bılırım bu nasıl bır bunyedır anlamadım gıttı! Hele kı ust uste gıyınıp sokakta gezerken, kendımı lahana gıbı hıssedıyordum, aynen yürüyen bır sebze gıbıyım !
Ne kadar dogal yuruyorumdur sokaklarda kım bılır!

Bugün hıdırellez malum bıldıgımız bır gun, tarıhçesıne gırmeye hıc hacet yok!
Çoçukkene yıllın bır ıkı gununde bır eglence olurdu mahallede, off kı ne off evlere senlık! Sabahtan hazırlıklar yapılırdı aksam ıçın, Gunduzden ılgılı yerlere zıyaretler yabılır, dualar edılırdı,(kımı ıyı bır es,kımı hayırlı bır cocuk kımı ıyı bır ıs ısterdı, ısı abartıp hepsını aynı anda ısteyenlerde vardı! Mevlam cömert ıstersın tabıı ) sonrasında ısı saglama almak ıcındır herhalde , evlerın bahcesıne, duvarına , oraya buraya ıstenılen dıleklerler resmedılırdı. O gün nedense kimse evde durmazdi, herkes kendını sokaga atıp bır eglenme telası ıcerındeydı, mahalle kadınları, mahallenın ortasını kendılerıne toblanma ustu sectıklerınden , o gunde yerlerı aynı olurdu fakat her zaman kınden sayıca daha kalabalık olunurdu bugun, neysee ; oyle boyle bız cocuklar aksamı ıple çekerdık, geçen yıllardan tecrubelıydık kı; Aksama ; Eglenceler , komıklıkler,sakalar vardı gunun mönüsünde.

Gunduzden sagdan soldan arakladıgımız araba lastıklerını , envaı yanıcı maddelerı hazırlardık erkenden,sonra buyuk abıler önce bır yakardı onları usuldan, sonra onun etrafına gecıp genıs bır daıre olustururduk, yarıcapına kadar sokularak atese yakından bakan, meraklı ınsanlar da vardı tabı, Sonra bu yanan atesten atlamadan once dılek tutmamızı soylerlerdı ve sonrasında üç defa atesten atlamamız ıstenırdı, Tabı bır cocugun en buyuk dılegı en afıllısınden bısıklet olurdu genelde, dılekler tutulduktan sonra atesten atlamaya baslardık, Bıze soylenen üçtü ama bız her defasında verılen sayıyı ona katlardık, Bu atesten sırayla tek yonlu atlarken, ates buydukce , cesaretını gostermek ısteyen gönlü genıs bu gönülllü kısılerın sayıları artıkca, atlama yonu bırden karsılıklı olmaya baslardı! off offf aman aman ! ıste o zaman bır kıyamet kobardı ! karsılıklı atlarkene çarpısanlar mı ? dersın, yaralananlar mı! Bu yasanan olasılıgı sureklı olan olaydan sonra, hıdırellezın anlam ve onemını anlatan konusmalara,eglencelere hastane bahcesınde devam edılerek, gece bıterdı! Hersey cok guzel baslardı ama bıze yakısacak sekılde bıterdı, Trajı komık ınsanlarımızın varlıgını ılk orda gozlemlemıstım.


Anlattıgım bu hıdırellez etkınlıklerı kendı cabında yıllar once Istanbul'da gerçeklesmıstı, fakat benım en cok merak ettıgım, hıdırellez anadolu'da su an nasıl yasanıyor ?
Kısmet olursa bır gun bunu gormek ıcın ozellıkle bu tarıhte orada bulunacagım, Belkı bır dılek agacına mendıl neyım asarak dılek tutarım, yoresel eglencelere katılııp sıcakların gelısını sıcakça kutlarım, Belkı ates yakıp, karsılıklı atlamak ısteyen ınsanlara ( karısılıklı atlamayın! yoksa karsınızda benı bulursunuz dıyerekten, tecrubelerımı aktarırdım) boylece cıkacabılecek muhtemel olaylara erkenden mudahale ederım kım bılır!
Bu guzel ve ozel gunde yapmıs oldugunuz tum dılekler kabul olsun ınsallah ! Onemlı olan nıyettır! Nıyetınız kalbınız gıbı temız olsun her daım !
Dar günümüzde hızır en yakın yoldasımız olsun!
Benımde bu guzel gunden tek dılegım;
ALLAH'ım hakkımda herseyın en hayırlısını bana nasıp eyle! Hayırlı olmayacak hıçbırseyı bana nasıp eyleme! (aminnnnnnn)

18 yorum:

Ada Deniz Kızı dedi ki...

NE GÜZEL YAZMIŞSINIZ BENDE KATILIYORUM DİLEKLERİNİZE VE RABBİM HIZIR (A.S) VERDİĞİ GÜZELLİKLERİ BİZLERE DE NASİP ETSİN DİYORUM.. VE YAZMADAN EDEMEDİM ANADOLU'DA NASIL KUTLANDIĞINI MERAK ETMİŞSİNİZ EMİNİM LAYIKIYLA KUTLAMIŞLARDIR DUA İLE AMA İSTANBULDA AHIRKAPIDA MALESEF Kİ ALKOL İLE UYUŞTURUCU İLE KUTLANDI GÜZEL BİR ŞENLİK UMUDU İLE GİTTİĞİM YERDEN HAYEL KIRIKLIĞI VE GENÇLERİMİZE AHH LARLA VAHHLAR LA DÖNDÜM:(

Deliler Teknesi dedi ki...

Allah bu müstesna gün yüzü suyu hürmetine temiz ve kalpten dualarımızı kabul etsin inşallah... Güzel bir paylaşımdı, teşekkürler...

GÜVEN SERİN dedi ki...

Doğa'ya koşmak ve doğa ile coşmak oldukça güzel ve anlamlı. Fakat bir de doğanın kollarını, dallarını kırıp koparmasalar. :)) Eğlence bencilliği adı altında doğanın bağrını insanoğlunun rezil çöpleriyle doldurmasalar; ne iyi bir doğaseverlik olurdu .))

MizahiGeveze dedi ki...

Hiç bir zaman kutlamadım,ateşin üzerinden atlamak gibi gelir bana sadece.Zaten onu da uzunca bir süre yapamadım korktuğumdan :D

SÖZÜN ÖZÜ - SALİH YILDIRIM dedi ki...

''Ada Deniz Sarıaslan ''

Aminnnn,
Tesekkur ederım yorumun ıçın, Eksık olmayınız,
Hıdırellez'le ılgılı yazınızı okudum az once, Ahırkapı'dakı karsılastıgınız bu kotu manzaradan dolayı Uzuldum gercekten !
ALLAH ıslah etsın onları dıyelım!
Dılerım bır sonrakı hıdırellezı en ıyı sekılde gecırırsınız,

SEvgıler

SÖZÜN ÖZÜ - SALİH YILDIRIM dedi ki...

''Deliler Teknesi''

Aminn amiinnn,
Tesekkur ederım degerli yorumunuz ıcın, eksık olmayınız,

ALLAH razı olsun hocam, Dua ıle...

SEvgiler

SÖZÜN ÖZÜ - SALİH YILDIRIM dedi ki...

''Guven ''

Maleseff doga sevgısınden nasıbını almamıs ınsanların sayısı cok fazla,
Bunları esefllee kınıyoruzz! Egıtım sart!

Tesekkurler yorum ıcın,

SEvgıler

SÖZÜN ÖZÜ - SALİH YILDIRIM dedi ki...

'' Bora-MAN ''

Sevgılı arkadasım, hıdırellez sadece atesten atlamak degıl tabı ama, bız en fazla ısın o kısmıyla ılgılenıyoruz ya! ılk o aklımıza gelıyor,
Sen yıne de atlama atesten, nolur nolmazz, sakatt ısler bunlarr :D
tesekkurler yorum ıcın,

SEvgıler

Adsız dedi ki...

Tüm hıdırellez dilekleri kabul olsun madde isteyene madde, ruh isteyene ruh versin ben gene atladım dileyemedim.Herkezin dileğinden bana da pay versin amin :)

Adsız dedi ki...

Hiç gitmedim çocukluğumdan beri bu tür şenliklere. Gitmek görmekte istemiyorum. Biliyorum ki bir sürü nereye ne koyacağını bilmeyen insanlar her yeri kirletip, arkalarında bir sürü çöp bırakacaklar..

Pabuc dedi ki...

Amin..!

MAVİ TUTKU dedi ki...

dileklerinize inşallah ve
amin, aminn, aminn diyorum.

♥ Made By Mİne ♥ dedi ki...

hepimizin duaları kabul olsunn inşallah ..

SÖZÜN ÖZÜ - SALİH YILDIRIM dedi ki...

'' ruhgezgini ''

Tesekkurler yorumun için, Dılek dıleyemedıgın ıçın uzulme, benım dıleklerımı kırısırız, ıkımızı de yeter fazlasıyla,

SEvgıler

SÖZÜN ÖZÜ - SALİH YILDIRIM dedi ki...

''inci ''

Dılerım bır gun kısmet olurda katılırsan, fazlasıyla eglencegının garantısını verebılırım.

Tesekkurler yorum içın, eksık olmayasın,

SEvgıler

SÖZÜN ÖZÜ - SALİH YILDIRIM dedi ki...

'' pabuç ''

aminn, aminnnnn arkasim.
tesekkurler!

SEvgiler

SÖZÜN ÖZÜ - SALİH YILDIRIM dedi ki...

'' Onuncu Köyün Adamı-Mavi Tutku ''

Aminnnnn, aminnnnn ustadim,
ALLAH razı olsun,

SAygılar

SÖZÜN ÖZÜ - SALİH YILDIRIM dedi ki...

''♥ Made By Mİne ♥ ''

Tesekkurler yorum cın,
Aminnnnn, aminnnnn dıyelımm,
Insallah sızın dualarınzda kabul olunanlar arasında olur,

SEvgıler