7 Mart 2010 Pazar

ÜÇ MAYMUN

Görmedim fallaa , 
duymadım billaa  ,
bilmiyoomm işte falla billaa !
 Bu maymunların tamamen olumsuz sözler içeren bu sözlerle  neden yıllardır bu kadar  gündemde kaldığını  merak ettim birden doğrusu ! Olumsuz bir yargının kime ne yararı olmuşta bu kadar sahiplenilmiş yıllarca bu sözler. Bir ilki gerçekleştirdiniz,  helal size maymuncuklar ! 
Bilipte bilmemezlikten gelme sanatını yıllardır çok iyi icra ettiğinizden dolayı devlet törenle size övünç madalyası verecektir.
Bundan sonra da adınız  Tecahül-i arif maymunlar diye anılacaktır.
Arif olana gerekmez tarif.  Bazen bildiğini söylememen,  açığa çıkartılmış bilginden daha hayırlı sonuçlar doğurur ! 
   Bildiğini söylememek veya zamanında söylemek kimi zaman erdem sayılır, kimi zaman ise bencilliktir.
  Gördüğün,duyduğun bir olaya şahit olmak kimi zaman duyarlılıktır, kimi zaman ise büyük bir risk taşır!
Gördün görme , bildin bilme! diye nasihatleri ezberimize aldık ama ama üç maymun kadar olaylara üç boyutlu bakıp popüler olamadık!

 Japonya,hindistan kökenli bu sözlerin bizim ülkemizde bu denli benimsenmiş olduğunu bir japona söylesen hayatta inanmaz :)) 
 Bu arif maymunların tarihte bilinen  felsefesi şu şözlere dayanır :  
'' Görmezsek, İşitmezsek, konuşmazsak, şeytan da bize dokunmaz, işimize karışmaz''   şeklinde özetlenebilecek Vadjra düşüncesine dayanıyor.
  
     Bana dokunmasın da  yılan gitsin  başkasını gıdıklasın! Diyerek  söylendiğinizi  duyar gibi oldum?
 Yüzünü şeytan görsün diycem böyle felsefenin şimdi ayıp olacak!   Yıllardır benimsenen bu sözlerin haklılık payından nasiplenmek gerekir.  
Sen sana yasak olan şeyleri sürekli görüyorsan !
Duymaman gereken sözlere ortak olduysan!
Ağzına gelen her sözü israf etmeden  söylersen!
Şeytanın  en has kankası  olursun beaa !!!  Bir daha bırak sana karışmayı, aranızdan  su sızmaz. Hal böyle  müsait olunca  da yılan;  ''illa sokcam,gıdıklayacam''  diye de senle uğraşmaz :))
Böyle genelinde olumsuz yargılar içeren fakat özünde olumlu yansımaları barındıran sözlerin artmasını bekliyorum. Böyle olsun ki şeytan da kimle uğraşcağını bilsin! öyle değil mi ?
 Hikayeyi kess :))
            Çok eski zamanlarda bir dağın bir yamacında iyi ve akıllı bir maymun kral, diğer yamacında da şeytan yaşarmış. Kralın çok yaşlı ama çok da akıllı üç danışman maymunu varmış. İnançlarına göre öbür yamaçta yaşayan şeytanı gören ve sesini duyanlar sonsuza kadar lanetlenip taş kesilir, maymun krallığı da felakete uğrarmış.
 Bu üç danışman maymun bir gün kralları için tepede nadide çiçekler ararlarken çalıların arasında bir hışırtı duymuşlar. Merakla çalıları aralayıp baktıklarında şeytanla yüz yüze gelmişler. Şeytan çirkin sesiyle çığlıklar atmaya başlamış. Maymunlardan birincisi görmemek için gözlerini kapamış ama şeytanın sesini duymuş. İkincisi kulaklarını kapamış ama o da şeytanı görmüş. Üçüncüsü ise hiçbir şey yapamamış, şeytanı hem görmüş hem de sesini işitmiş, bu ölümcül sırdan kimseye bahsetmemek için hemen ağzını kapamış.
Kalplerinin taşlaşacağını bilerek ormanda dalları yere değen bir söğüt ağacının altına gizlenmişler. Orada korkudan titreyerek saatlerce hareketsiz kalmışlar. Gece yarısı bu sırrı kimseye söylemeyeceklerine, krallarını ve halklarını tehlikeye atmamak için ellerini kapattıkları yerlerden çekmeyeceklerine dair birbirlerine söz vermişler. O günden sonra insanlar ne zaman gözlerini, kulaklarını ve ağzını kapatmış üç maymun görseler anlamışlar ki onlar şeytanı görmüş ve duymuşlardır ama toplumun çıkarları uğruna bunu bir sır olarak saklamışlardı ...





12 yorum:

Pabuc dedi ki...

BU sefer 'eğlenceli'' butonunu işaretlemeye elim varmadı :) Yazı çok güzel ...
Şu var artık öyle alışmışızki şeytanın işlerini görmeyi duyması söylemeyi unutmaya doğal gelmeye başlamış bu...Haksızlığın karşısında duramayan pısırıklar olup çıkmışız..

Biz değil miyiz ''Haksız olan baban bile olsa söylemelisin''diyenlerin nesli..Bencillik gamsızlık ruhumuza işlemiş wesselam ..Allah hyreylesin sonumuzu...Ben ben ben diye diye nereye kadar gideceğimizi de merak etmiyor değilim..Ben iyi olayım ben zarar görmeyim...

Doğruluk ve doğruyu söyleme konusunda Peygamber (s.a.v.) bi hadisini bile okumayan insanlar Japonların Hintlilerin turuncu kıyafetli amcaların:P sözlerini ruhlarına işlemişler...Ne denirki...

Eline yüreğine düşüncene sağlık...

Saygılar..

Pabuc dedi ki...

bi not:bence yazı boyunuzu biraz küçültmelisin...(karışmak istemem ama daha iyi durur diye düşündüm )özr..

ali zafer sapci dedi ki...

Her şeyi anlatan bir resim ve güzel bir yazı.
Teşekkürler.

SÖZÜN ÖZÜ - SALİH YILDIRIM dedi ki...

''papuç ''
Eğlenceli olarak tıklamayı sen bıraktın artık ben başladım galiba :))
Teşekkür ederim hoş yorumun için değerli arkadaşım.
Doğru söze ne hacet söylediklerine aynen katılıyorum.

SEvgiler...

SÖZÜN ÖZÜ - SALİH YILDIRIM dedi ki...

''alizafersapci''
Beğendiğinize sevindim hocam.
Teşekkürler yorum için.

SAygılar...

Pabuc dedi ki...

daha rahat okunuyor :)iyi olmuş (bence)

Adsız dedi ki...

"Bilip te bilmemezlikten gelme sanatını yıllardır çok iyi icra ettiğinizden dolayı, devlet törenle size övünç madalyası verecektir.
Bundan sonra da adınız 'Tecahül-i arif maymunlar' diye anılacaktır."

"Görmedim, duymadım, bilmiyorum"un arkasına gizlenenler. Belki bu dünya da saklanır, gizlenir ama, ya sonrasında...

Bu güzel yazı dizisini hazırlayan kaleme, emeğe ve yüreğe selam ve saygılarımı sunarım.

Bloğuma yaptığınız ziyaret ve yazdıklarımızı daha bir anlamlı kılan o güzel yorumunuza teşekkür ederim.

Esen kalın.

SÖZÜN ÖZÜ - SALİH YILDIRIM dedi ki...

''papuç''

Sayende eksikleri düzeltmiş oldum teşekkürler papuuççum :))
Kıyıda köşede başka görseliğe aykırı durum tespit edersen duyarlılığına havale ederim :))

Eksik olmayasın.

SÖZÜN ÖZÜ - SALİH YILDIRIM dedi ki...

''Recep Altun''
Teşekkürler hocam değerli yorumlarınız için.
Eksik olmayınız.

SAygılar...

sufi dedi ki...

Tam da sözün özü bu olmalı diyordum ki senin blogunun adının "sözün özü" olduğunu gördüm."Duymadık görmedik söylemedik" dönemindeyiz bizlerde şu sıra acaba 3 maymun gibi o zatı gördüğümüz için mi böyle söylüyoruz diye düşündüm doğrusu.Ellerine sağlık sevgilerimle.

SÖZÜN ÖZÜ - SALİH YILDIRIM dedi ki...

''sufi ''
Sizin gibi değerli bir insanın 3 maymunun gördüğü şeyle işinin olmamasını dilerim. ''SÖZÜN ÖZÜ '' hakkınızda hayırlısı olsun üstadım. Blogunuzdan gördüğüm kadarıyla zor dönemlerden geçiyorsunuz.Çok üzüldüm gerçekten. Her zaman kalbinizi hoş tutun. ALLAH yardımcınız olsun.

SAygılar...

dusunenbalik dedi ki...

Gözlerime inanamıyoruumm tema değişmiş :)
güzel olmuş ama ben ayrıntılı göremiyorum şu an çünkü pc.im çöktü ancak güvenli modda çalışıyor :) yazıları berbat görüyorum :p acilen tamire gitmesi lazım.

Paylaşıma gelince, bence de artık insanların 3 maymunu oynamayı bırakması gerekiyor battıkça batıyorlar.Yazında açıklamışsın zaten,beğendim sözün özücüm ;)