28 Ocak 2010 Perşembe

BAKMAKLA GÖRMEK ARASINDA GİDİP GELMEK



 Gözlerin güzel ama bakmasını bilmiyorsun.  Bakıyorsun belki ama görmeyi beceremiyorsun...
Hani bazen olur da gözlerimiz dalar  ya bir yerlere , hani öylece bakarken kaptırı veririz birden kendimizi. Öylece odaklanırız  bir boşluğa ve orda öylece askıda kalırız. Hatta o an yanımızdan bir tanıdığımız geçer de  görmeyiz. Sonra o göremediğimiz tanıdığımız  kendisini görmezden geldiğimizi sanarak bize gönül koyar. Halbu ki gerçektende görmemişizdir o an. Zaten bakakalmak deyimide bu yüzden ortaya çıkmıştır. Peki bakmakla görmek arasında nasıl bir ilişki var? ikisi de ayı şey değilmi?
Aynı şey değil tabi ki !
''Bakmakla'' , ''Görmek'' aynı familyadan olsalarda arasında çok önemli nüans farkı vardır bunların.
Bir o kadar şiddetli geçimsizlik içindedir aile bireyleri.
 Bu iki nokta arasında gidip gelmek anlık gerçekleşir.  Bakmak üstünkörü anlık  bir eylemken, görmek daha derinlemesine daha bir genel bakış açısı gerektirir.
Olaya bakış şeklimiz aslında bizim aynadaki suretimizin ta kendisidir. Ne kadar ufkumuzu aydınlatabilirsek o kadar kendimizi tanıyabiliriz.Bunu başarabildiğimiz  takdirde baktıklarımızın çok ötesinde anlamlara ulaşırız sonrasın da  çevremizdeki sırları keşfetmeye başlarız.
Vakti zamanında bir geometri  hocamız vardı ve sürekli şöyle derdi : ''Zor soru yoktur! Sadece görünen soru ve görünmeyen soru vardır.'' aklıma o geldi birden. Görünen ve görünmeyen hep bir yerde durur aslında biz sadece ona ne kadarlık bir görüş mesafesindeyiz önemli olan bu.
Genel bir bakış açısı ve dikkat lazım bilinmeyene ulaşmak için.Tassavuf anlamında bilinmeye (görünmeyene) ulaşmak için ise sadece kalp gözünün açık olması yeterlidir.
 Aynı olaya  iki kişinin farklı yaklaşımlarda bulunması da sırf bu yüzdendir. Kötü bir durumla karşılaşıldığında, lanet okumakta olayı hayra yormak da bakış açımızın derinliğinden izler taşır.
   Bir olayın birden farklı görünen tarafı olduğu için bardağın hep dolu tarafından bakmayı görmek, bakmakla değil tamamen görmekle ilgilidir.
Bu yüzden gördüklerimiz baktıklarımızdan çok daha önemli anlamlar yüklenir. Yükü ağır,görüş açısı derindir.Bize biz kadar yakında durur  ama bir o kadar da  uzaktır...



12 yorum:

Adsız dedi ki...

Okadar çok yaşadım ki bakmak ama görmemek..Beynim dolusa bişeylerle meşgulse sadece bakar körümdür. Sadece bakar kör olsam iyi sağırımdır da ayrıca..Beynimöylesine dalmıştır ki birşeylere konuşulanları duyar ama anlamam. dediğiniz gib bir şeye odaklanmak sorunu. Çok teşekkürler güzel bir yazı ellerinize sağlık selam sevgiler..

Adsız dedi ki...

Bakmak ve görmek arasında ki farka şöyle de yaklaşabiliriz: Bakmak; bir konuya yönelmek, onu algılayabilecek durum geliştirmek için çaba sarfetmektir. Bu konuma geldiğinizde görmek halinde olursunuz. Görmek ise; Algılamaktır. Birşeye bakmak onu görmeyi gerektirmez, ama görmek için bakmak gerekir...

Bu güzel paylaşıma katkısı olan kaleme ve emeğe saygılar sunarım.

Sağlıcakla kalın, görüşmek üzere...

dusunenbalik dedi ki...

"Hatta o an yanımızdan bir tanıdığımız geçer de görmeyiz. Sonra o göremediğimiz tanıdığımız kendisini görmezden geldiğimizi sanarak bize gönül koyar."

Bu çok olur bana dalgınken,yanımdan geçenleri görmem sonra da yok sen selam vermedin, gördün gördün canım sen beni ama hava yaptın diyebiliyorlar :))
Bazen de görüş alanım çok keskinleşir, üstündeki monttan 10 metre ötedekini tanırım, o zaman da şoka girebiliyorlar napalım :D

Adsız dedi ki...

görmek istemezsek

sünter dedi ki...

Bakmak ve görmek arasindaki farki güzel dile getirmissiniz.

Pabuc dedi ki...

Bazende görürsünde görmemezliğe gelirsin böylesi daha iyidir çünkü...gördüğünü iyiye yoracak yürek olmalı insanda...Zor iş Allah yardımcımız olsun ...Baktığını gören ,gördüğünü anlayan ,anladığını yaşayan olabilsek..

SÖZÜN ÖZÜ - SALİH YILDIRIM dedi ki...

Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Cevap yazmak için geç kaldım farkındayım. İdare edin artık :))


''ege ''
Aynı derten muzdaripmişiz. Bakarsın ama görmezsin bazen hem kör hem sağır olabiliyor insan böyle işte.
SEvgiler...

''Recep Altun''
Hocam olaya çok güzel açıklık getirmişsiniz ellerinize sağlık.
''Birşeye bakmak onu görmeyi gerektirmez, ama görmek için bakmak gerekir'' sözünüz konuyu çok güzel özetledi doğrusu.

SEvgiler...

''dusunenbalik''
O gönül koyanlar hiç düşünmezler bu insanın bir derdimi var. Görmezden gelinen ben miyim? yoksa dertlerimi? diye düşünseler keşke.
Senin görüş mesafen de çok derinmiş arkadaşım :))Uzaktan gelenin Kokusunu bile alırsın biraz uğraşsan.

SEvgiler...

SÖZÜN ÖZÜ - SALİH YILDIRIM dedi ki...

''Calypso ^^ Nerry''

Farklı bir bakış açısıydı :))

Görmemek veya görmezden gelmek yerine göre durumu kurtarır ama yine de görmezden gelinen şeylerle yüzleşmek kaçınılmazdır...

SEvgiler...


'sünter''
Teşekkür ederim.Keşke bir de görebilen olsam :))
SEvgiler...

''papuç''
vee papuç sahalara tekrar döndü :))
Birdaha ayrılma bir yerlere hea!
Papuç gördüğünü hayra yoran, yorduğunu anlayan,idrak eden insanlardan olma çabalarımız inşallah bir gün sonuç verir.

SEvgiler...

Adsız dedi ki...

Merhabalar, bloğuma yaptığınız ziyaret ve o güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. Sağolun, varolun.

Eğer yapabilirseniz, yorum yazmak için tıklanan komut satırını daha belirgin hale getirirseniz benim gibi yaşlılar, yorum yazmak için tıklanacak komut sekmesini aramadan bulurlar.

Her şey için teşekkür ederim Sözün Özü...

dusunenbalik dedi ki...

O gönül koyanlar tuhaf insan çeşitleri, çok güldüm yorumun son cümlesine :)).Ben bu konu üstünde çalışıyim :)

Aslında,
Görmek ya da görememek işte tüm mesele bu :p

gelibolu17 dedi ki...

selam bi cızık atmaya geldim.sevgiler yazı güzelmiş....

Bay C dedi ki...

EN İYİ FACEBOOK SÖZLERİ

EN ÇOK PAYLAŞILAN FACEBOOK SÖZLERİ

GOOGLEDE EN ÇOK ARANAN YAZAR

GOOGLEDE EN ÇOK ARANAN SÖZLER

EN GÜZEL SÖZ YAZARI

EN GÜZEL SÖZLER

EN İYİ YAZAR

EN İYİ GENÇ YAZAR